Rauw vlees, feiten en fabels:
Hoe zit dat nu met rauwe voeding?
Internet overspoelt u met informatie, de meeste dierenartsen zijn tegen het voeren van vers vlees maar gelukkig komen er meer dierenartsen die zich wel hebben verdiept in rauwe voeding), iedereen zegt wat anders... , zucht.
We hebben geprobeerd wat feiten overzichtelijk op een rij te zetten. (Met dank aan o.a. dierenarts Karen Becker)...
Goede en slechte bacteriën in rauwe voeding.
Ja, in rauwe voeding zitten bacteriën. Goede bacteriën die o.a. zorgen voor een gezonde darmflora .
Rauw vlees voeding producenten moeten voldoen aan de eisen van de keuringsdienst van waren. Goede producenten vermelden daarom altijd het Batchnummer op de verpakking. Batches worden altijd gecontroleerd op de aanwezigheid van bijvoorbeeld salmonella. Voorkom (net als bij uw eigen voeding) dat het vlees bij u thuis besmet wordt door slechte bacteriën:
- Ontdooi het vlees in een tupperwarebak in de koelkast (tip, verwijder eerst het folie voor u het vlees ontdooit, en gooi dit weg als u de hond uitlaat, laat het niet in afvalbak thuis liggen).
- Ontdooid vlees kunt u maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
- Werk schoon: was de tupperware bak steeds goed af met warm water, was uw handen, was de etensbak goed af na elke maaltijd.
- Laat geen vlees buiten de koelkast staan, niet in de bewaarbak, niet in de etensbak. Is niet alles binnen 15 minuten op? Zet het terug in de koelkast of gooi het weg.
- Wees extra alert in de zomer, geen restjes of voer langer dan 10 minuten laten staan (vliegen en bederf).
- Koop rauw vlees van een bekend merk. Vermijd vlees dat niet in een goede, luchtdichte folie is verpakt, in kratten wordt aangeleverd zonder duidelijk etiket en/of ingrediëntenlijst of vlees dat onwaarschijnlijk veel goedkoper is dan andere merken
Alle voedingsstoffen.
Complete voeding bevat alle voedingsstoffen die uw dier nodig heeft en geen stoffen die het niet nodig heeft.
Hoe weet je zeker dat je 'compleet' voert?
Goede verse voeding bestaat uit spiervlees, gemalen botten en organen. Maar als u bijvoorbeeld alleen de kip of bijvoorbeeld de rund variant geeft is dit te eenzijdig.
- Voer verschillende diersoorten, of kies voor een merk dat verschillende diersoorten in een verpakking mixt.
- Kies voor tenminste 5 verschillende diersoorten .
- Geef vlees van verschillende merken.
- Geef tenminste uw hond 2 of 3 x per week groenten door het vlees (er bestaan speciale kant en klare groentemixen maar u kunt ook een deel van de (ongezouten) groenten geven die u zelf eet. (Alle soorten groenten, met uitzondering van ui en prei, zijn geschikt en gezond.)
- Geef eenmaal per week pens of boekmaag.
- Doe eens een eitje door het vlees, of wat yoghurt of kwark, net wat u over heeft of zelf eet. Meer weten? Kom langs en vraag, we helpen graag.
Rauwe bevleesde botten.
Honden die brokken krijgen en geen vlees mogen geen botten eten. Het maagzuur van een dier dat droogvoer krijgt is niet 'zuur' genoeg om het bot te kunnen verteren en dat kan tot grote problemen leiden. ABSOLUUT NIET GEVEN.
Honden die (minimaal al 8 weken) alleen vers vlees voeding krijgen kunnen zachte bevleesde rauwe botten heel goed verteren. Het is goed voor hun gebit, geeft kauwplezier en zorgt dat de ontlasting harder is (waardoor de anaalklieren op een natuurlijke manier worden uitgedrukt). Tweemaal per week een goed bevleesd (stuk) rauw bot is een heerlijke, gezonde aanvulling op het menu,
Rauwe botten splinteren niet. Gekookte, gebakken of op andere manieren bewerkte botten SPLINTEREN WEL en zijn levensgevaarlijk. Geef nooit, aan geen enkele hond, gekookt bot, parmabotten, gerookte botten etc.
Bouw het eten van rauwe bevleesde botten rustig op, een stukje kip met bot of een kippenvleugeltje, een stukje lamsrib, een stukje karkas...