We verkopen gezonde voeding en we weten ook veel over voeding. We delen onze kennis graag met u en helpen u graag en gratis met het samenstellen van een goed dieet voor uw dier. Hieronder vindt u antwoord op veel gestelde vragen en... heeft u een vraag? Bel of email ons!
Antwoord op veel gestelde vragen:
- Brok? Rauw? Of beiden?
We begrijpen dat brok lekker makkelijk is. Als je per se brok wilt blijven geven, kies dan voor een glutenvrije brok met een zo hoog mogelijk percentage vlees/vis. Lees de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking en ga niet af op de commerciële mooie slogans op de verpakking. Hier vind je veel informatie over brokken.
En hier over hoe je brokken op een leuke, eenvoudige en goedkope manier een stuk gezonder én... lekkerder maak.t - Wat is complete voeding?
Compleet wil zeggen dat de voeding alle voedingsstoffen bevat die uw dier nodig heeft om gezond te blijven. Sommige merken bevatten toegevoegde vitaminen en mineralen, andere zijn compleet door afwisseling (tenminste 6 verschillende diersoorten per week voeren).
Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om 'compleet' te voeren, op alleen hart of kippenvlees kan uw dier niet leven. Natuurlijk helpen we u graag om een 'compleet' menu samen te stellen... moeilijk is dat overigens niet. - Is rauwe voeding duurder dan brokken?
Nee, bepaald niet. Omgerekend is rauwe voeding goedkoper dan droog- en blikvoer. Daarbij komt dat een dier dat rauw eet een hogere weerstand (tegen bacteriën, ziektes, vlooien, wormen en andere parasieten) heeft dan een dier dat brok/blik eet. - Kan ik rauw vlees mengen met brokken?
Nee, mengen met brokken is geen goed idee. Brokken verteren anders dan rauw vlees. U kunt wél 1 x per dag brokken geven en 1 x per dag rauw vlees. Of de ene dag brokken en de andere dag vlees. Hulp nodig? Vraag het ons. - Moet/mag ik groenten, fruit en andere producten geven?
Groenten en fruit zijn ook voor honden heel gezond. Ook als u 'compleet' voer geeft bevelen wij aan om regelmatig (3 a 4 maal per week) groenten, fruit e.d. te geven. Gezonde toevoegingen: - Hoe kies ik een goede brok/goede blikvoeding?
Of een brok/blikvoeding 'goed' is wordt niet bepaald door de prijs en ook niet door het (misschien juist heel bekende) merk.
Een 'goede' brok klik hier voor informatie. - Kan ik mijn dier rauwe botten voeren?
Rauwe botten mag u alléén geven aan een hond die minimaal 8 weken alleen rauwe voeding heeft gekregen. Het maagzuur van een dier dat alleen rauwe voeding eet heeft een hogere zuurgraad dan dat van een hond/kat die brokken/blikvoer eet. Bij een dier dat brok/blik eet is het maagzuur niet zuur genoeg om rauwe botten helemaal te kunnen verteren. Eet uw hond brok/blik? Niet geven.
Het eten van rauwe botten draagt bij aan de reiniging van het gebit en geeft kauwplezier.
Welke botten kunt u geven?
Goed bevleesde rauwe kipkarkassen of rauw bevleesd karkas van konijn, haas, eend. Lamsribben, strot, de kopjes van konijn en haas, etc. Katten eten graag kippenvleugeltjes, eendagskuikens of bijvoorbeeld een stuk vlees.
Geef nooit varkensbotten (rauw varkensvlees en of rauwe varkensbotten kunnen een bacterie hebben waar uw hond erg ziek van kan worden).
Geef ook nooit mergpijpen.... u zult de eerste niet zijn die met de hond naar de (spoed)kliniek moet omdat het mergbotje klem zit tussen/om het gebit van de hond.
Botten NOOIT KOKEN MAAR ALTIJD RAUW GEVEN. (Door koken verandert de structuur van het bot en kan het gaan splinteren met alle gevolgen van dien. Botten geeft u rauw.
Tenslotte: werk altijd hygienisch, laat botten en karkassen nooit in de zon liggen en haal ze als de hond ze niet eet altijd binnen een half uur weg (weggooien).
- Bacteriën in rauw vlees:
Over bacteriën in rauw vlees wordt veel gezegd en is veel te doen. Wat informatie op een rij:
In rauw vlees zitten inderdaad bacteriën: GOEDE bacteriën wel te verstaan. Goede bacteriën zijn belangrijk voor een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora levert een belangrijke bijdrage aan de algemene gezondheid.
De productie van rauw vlees voor dieren staat onder strenge controle en wordt continu gecheckt op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën (salmonella bijvoorbeeld).
Schadelijke bacteriën voorkomt u door 1) altijd schoon te werken (voerbakken en bestek direct na het eten schoonmaken met heet water met wat soda), 2) restjes rauw voer nooit te laten staan, 3) het vlees altijd in de koelkast te laten ontdooien en 4) ontdooid vlees niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren.
- Slachtafval en vlees afkomstig van landen buiten Nederland, Belgie, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
Wees hier heel voorzichtig mee. Vermijd vleesmixen waarvan de herkomst van het vlees niet duidelijk is, kies nooit voor slachtafval, koop rauw vleesvoeding altijd van bekende bedrijven die onder toezicht staan en waarvan het vlees altijd wordt getest op bijvoorbeeld salmonella.
- De meeste dierenartsen zijn anti versvleesvoeding?
Onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen. Dit verandert gelukkig, inmiddels is er een flink aantal dierenartsen dat de voordelen van versvleesvoeding versus droogvoer steeds meer gaat waarderen. (In de VS is dierenarts dr. Karen Becker inmiddels een begrip (heel veel info en duidelijke uitleg over de voordelen van vers rauw vlees versus brok en blik vindt u op YouTube : dr. Karen Becker).
Wel wil ik duidelijk vermelden dat ik de angst van dierenartsen voor een te eenzijdig, niet compleet, rauw vlees menu volledig begrijp.: het komt voor dat mensen hun dier alleen lams- of rundergehakt, alleen tartaar of alleen kippenlevers of alleen hart gaan geven, dit resulteert IN ERNSTIGE VOEDINGSTEKORTEN... Ik wil hier daarom nogmaals BENADRUKKEN dat een rauw vlees dieet ALTIJD ALLE VOEDINGSSTOFFEN MOET BEVATTEN DIE EEN DIER NODIG HEEFT. We helpen u graag en onze hulp is altijd gratis.
binnenkort meer informatie en... niet vergeten: heeft u een vraag of wilt u meer weten? Email ons ([email protected]).